ההוצאה על צעצועים היא אחת ההוצאות הקשיחות במשקי בית בישראל, הנה כמה טיפים חשובים לרכישה של צעצועים –
- התאימו את הצעצוע לגיל הילד.ה ולמיומנויות והיכולות שלו.ה – זהו אולי הטיפ החשוב ביותר מבחינה בטיחותית – גם אם על האריזה של הצעצוע מופיע כי הוא מותאם לגילאי 3 ומטה, ודאו עד כמה שניתן כי אין חלקים משוחררים, מתפרקים או כאלו שעלולים לפצוע את הילד/ה. תינוקות לומדים וחוקרים את העולם דרך הפה, לכן חשוב שלא לרכוש צעצועים שיכולים להיכנס במלואם לפה, או כאלו שיש בהם חלקים קטנים שעלולים להתפרק. גם אם זה מפתה לקנות לעיתים צעצועים 'מתקדמים', בחרו צעצועים שמתאימים ליכולות של הילד.ה ומתאימים לשלב ההתפתחותי בו – זה ימנע תיסכול גם אצלכם וגם אצל הילד.ה
- בדקתם.ן מהן ההגבלות והאזהרות המצויינות על הצעצוע? בטרם רכישה יש לוודא שעל גבי האריזה מופיעים פרטי יצרן או היבואן וכתובתו, פרטי ארץ הייצור ואזהרות לגבי שימוש במוצר. וודאו שעל האריזה מופיעים טווחי הגילאים לשימוש בצעצוע, שכל הוראות השימוש, האחזקה והניקוי מתורגמות לעברית באופן מלא. חשוב לקרוא את הוראות היצרן טרם הרכישה והשימוש בצעצוע, ולבדוק האם קיימות הגבלות שימוש והנחיות מיוחדות. בחנויות אינטרנטיות העסק מחויב לגלות את התכונות העיקריות של המוצר, אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע – בררו זאת מול האתר טרם הרכישה.
- הקפידו לבדוק את שלמותו של הצעצוע לאחר פתיחת האריזה (לפני שנותנים אותו לילד), ולפני כל שימוש של הילד.ה בו – אם גיליתם פגם – התלוננו לבית העסק מיד עם גילויו. לפני שנותנים לפעוט לשחק, מומלץ להרחיק כל שקית ניילון של הצעצוע. בדקו שהצעצוע שלם, שאין חלקים שהתפרקו או שנעשו חדים יותר או שנסדקו בגלל השימוש, ושאין חוטים שנפרמו שעלולים להוות סכנה.
- צעצועים מסוכנים – צעצועים מסוכנים הם צעצועים שעלולים לגרום לנזק גופני, לסכן את בריאות הציבור או לגרום להטרדה, בהלה, גירוי או דמע או כאלה שמדמים או מחקים נשק אמיתי. צעצועים אלו קיימים בשוק לאורך כל השנה אבל ביתר שאת לקראת חג פורים, יום העצמאות וכו'. ההמלצה החד משמעית היא להימנע מכל שימוש בצעצועים מהסוג הזה או מחשיפה של הילד לשימוש בהם. משרד הכלכלה מפעיל אכיפה המוגברת על צעצועים מסוכנים בשוק בכל שנה אך בעיקר לקראת המועדים הנ"ל, ניתן להתעדכן ברשימת הצעצועים המסוכנים באתר המשרד ובפרסומיו לציבור.
- תעודת אחריות – ברכישת צעצוע חשמלי או אלקטרוני שעלותו מעל 150 ש"ח וודאו כי מצורפת תעודת אחריות של היבואן או היצרן.
- קניתם צעצוע לילד והתחרטתם? אם קניתן.ם בחנות פיזית – תוכלו לבטל את העסקה ולקבל החזר כספי תוך 14 ימים ממועד ביצוע העיסקה, כשמחיר המוצר הינו מעל 50 ש"ח, לא נעשה בו שימוש ואריזתו המקורית לא נפתחה. אם קניתן.ם במכר מרחוק (אינטרנט/טלפון) – תוכלו לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום קבלת המוצר או מסמך הגילוי (המאוחר מבינהם). בית העסק רשאי לגבות דמי הביטול בגובה 5% מעלות המוצר או 100 ש"ח (הנמוך מביניהם). אם קיבלתם מתנה (או רכשתם את הצעצוע למתנה) תוכלו גם לבטל את העסקה ולקבל את הכסף כל עוד בידיכם פתק החלפה או כל מסמך אחר המעיד על עצם ביצוע העסקה, מועדה, הסכום ששולם בעדה ואמצעי התשלום.
- המחיר על המוצר לא תואם את המחיר בקופה? לפי החוק זכותכם לרכוש את המוצר במחיר המסומן, גם אם המחיר בקופה שונה.
- הגעתם לרכוש צעצוע במבצע וגיליתם שהמחיר שונה? פרסום מבצע מהווה התחייבות של העסק למחיר מסוים ועליו לעמוד בהתחייבות זו. עסק מחויב להבהיר את פרטי המבצע, המוצרים הכלולים בו ומהו המחיר לפני ההנחה ושיעור ההנחה או המחיר לאחר ההנחה.
במידה ונתקלתם בבית עסק שאינו עומד בכללים אתם מוזמנים להגיש תלונה במוקד התלונות של אמון הציבור https://www.emun.org/complaints/filing-a-complaint/