אמון הציבור, המועצה לצרכנות, הרשות להגנת הצרכן – מה ההבדל ביניכם?

הרשות להגנת הצרכן אמון הציבור המועצה לצרכנות

עושים לכם סדר בין שלושת הגופים שמגנים על הצרכן/ית בישראל

צרכנים בישראל מוצאים עצמם לא פעם מבולבלים כשהם מצויים במחלוקת מול עסק ממנו רכשו מוצר או שירות, ולא יודעים למי בדיוק לפנות על מנת לקבל סיוע בתהליך. זה אכן יכול להיות מצב מבלבל, אבל יש לאן לפנות.

בישראל ישנם כמה גופים בתחום שמטפלים בנושאים צרכניים. מי הם שלושת הגופים?

הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן והמועצה לצרכנות – גופים ממשלתיים שממומנים על ידי משלם המיסים הישראלי.

ואנחנו, ארגון אמון הציבור – ארגון חברתי שפועל כחברה לתועלת הציבור במימון עצמי וללא מטרות רווח.

אז בואו נעשה קצת סדר ונבין מה בדיוק ההבדלים וכיצד פועל כל אחד מהגופים:

  • הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, היא גוף ממשלתי ומשמשת כרגולטור של תחום הצרכנות בישראל. הרשות אמונה על עיצוב מדיניות הממשלה בתחום הגנת הצרכן והסחר ההוגן. החוק המרכזי שאותו אוכפת הרשות הוא חוק הגנת הצרכן שנחקק ב-1981 ועבר מאז שינויים ותיקוני חקיקה רבים במטרה להתאים אותו למציאות הצרכנית המשתנה.

    לרשות להגנת הצרכן יש סמכויות אכיפה פליליות ומנהליות, כלומר היא רשאית להטיל קנסות על עסקים, שנמצא כי הפרו את חוק להגנת הצרכן, והיא אכן עושה כך מאז שנת 2015. לדוגמה, הקנס הגדול ביותר שהטילה הרשות עד היום, הוא על חברת תנובה בנושא של הטעיית צרכנים, והוא עומד על 8.6 מיליון ש"ח.

    מתוקף תפקידה מבצעת הרשות להגנת הצרכן חקירות כנגד עסקים שיש לגביהם מידע שעשוי להעיד על הפרה שביצעו. בתום החקירה הרשות מחליטה האם יש די ראיות להטלת קנס או לא, כאשר היא יכולה גם להגיש כתב אישום. בנוסף, הרשות מוציאה הנחיות והבהרות לעסקים בנושאים צרכניים שונים, היא מעורבת בחקיקה ועוד.

    צרכן שמעוניין להגיש תלונה לרשות להגנת הצרכן יכול לעשות זאת דרך אתר הרשות, אולם חשוב לציין כי תפקידה של הרשות היא לפעול נגד עסקים שנמצא כי הפרו את החוק, והיא לרוב אינה עוסקת בפתרון מחלוקות פרטניות בין עסקים לצרכנים בישראל.

  • למועצה לצרכנות אין סמכויות אכיפה כלפי עסקים והיא לא יכולה להטיל קנסות. המועצה, היא חברה ממשלתית שממומנת על ידי המדינה ומוגדרת כארגון צרכנים. המועצה לצרכנות מחויבת לייצג את הצרכן. פעילות המועצה לצרכנות ממומנת על ידי המדינה ותקציבה מוגדר בחוק התקציב השנתי.


    המועצה הוקמה מתוקף חוק המועצה הישראלית לצרכנות (2008) ותפקידיה הם בין היתר קידום חינוך והסברה למודעות צרכנית, ייזום תיקוני חקיקה בתחום הצרכנות, מתן סיוע לצרכנים בפתרון מחלוקות פרטניים מול בתי עסק לקבלת פיצוי או פתרון למחלוקת, סיוע משפטי וייצוג צרכנים בבתי משפט לתביעות קטנות והגשת תביעות ייצוגיות.

    המסגרת הנורמטיבית בתוכה היא פועלת היא חוק הגנת הצרכן (אבל לא רק) וכך היא גם בוחנת את מוצדקותן של התלונות שמגיעות לפתחה.

  • אמון הציבור לעומת שני הגופים הנ"ל הוא ארגון חברתי שאינו ממומן על ידי המדינה. כמו כן בניגוד למועצה לצרכנות, אמון הציבור אינו ארגון צרכנים. הארגון הוקם מתוך תפיסה שיש צורך בקידום גישה שונה בתחום הצרכנות בישראל – גישה שלוקחת בחשבון הן את הצרכנים והן את העסקים ומקדמת סטנדרטים של הגינות בין כלל השחקנים – צרכנים, עסקים ורגולטורים.


    בדומה למועצה לצרכנות, גם אנחנו מסייעים באופן פרטני לצרכנים בפתרון מחלוקות מול בתי עסק (ללא תשלום), אבל אסור לנו לעסוק בייצוג משפטי.כל תלונה שמתקבלת אצלנו מסווגת ומנותחת לצורך ניהול יעיל של המידע ולצורך זיהוי תופעות רחבות שיש לטפל בהן. ההסתכלות שלנו על התלונות שמגיעות אלינו היא אינה שחור-לבן, בטיפול בתלונה אנחנו מסתכלים גם על היבטים שירותיים וסטנדרטים של הוגנות ולא בוחנים רק את החוק היבש. כלומר, גם אם העסק לא עבר על החוק אבל אנחנו חושבים שהוא לא פעל בהוגנות, נדאג לברר מולו את התלונה וננסה להביא אותו לפתור אותה מול הצרכן.

    לאמון הציבור בתור ארגון חברתי, אין סמכויות אכיפה רשמיות והוא אינו יכול להטיל קנסות על בתי עסק, אבל הוא כן מניע עסקים לשינוי ומשכנע אותם שההוגנות משתלמת. אנחנו עושים את זה גם דרך התו שלנו (תו אמון הציבור), שמוענק לעסקים שעומדים בסטנדרטים של החוק ועוברים בקרה שוטפת שלנו, וגם דרך הפעילות הציבורית שלנו.

אז בשורה התחתונה,

אם אתם צרכנים ונתקלתם בבעיה מול עסק, הגישו תלונה כאן ונשמח לסייע לכם.

אם אתם/ן בעלי עסקים ומחפשים לבדל את עצמכם מהמתחרים ולקבל כלים להתנהלות צרכנית הוגנת – צרו קשר כאן.

 

שיתוף:

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר ומערכת התלונות

דילוג לתוכן